SOW in Coronatijd

Tja, na een hele lange periode waarin regelmatige updates van de wijnclub ontbraken zijn we vervolgens met z’n allen in de corona-crisis beland.

Voor ons als wijnclub betekent dit dat er al een aantal wijnproeverijen zijn komen te vervallen. Ook is de geplande wijnreis (dit jaar stond Toscane op de agenda!) ging niet door. Maar het goede nieuws is dat we creatief zijn geworden in het zoeken naar oplossingen! Zo zijn we op alternatieve wijnreis in Twente en Achterhoek geweest. Uiteraard corona-proof!

Barolo & More – Kortingscode

Tijdens onze afgelopen wijnreis naar Piemonte hebben we mogen genieten van diverse wijnen uit deze prachtige streek. Met de onmisbare hulp van Michèle Usai (Barolo & More) hebben we een aantal unieke en kleinschalige wijnhuizen kunnen bezoeken. Stuk voor stuk gepassioneerde en bevlogen wijnmakers en hun families.

De wijnen van deze domaines worden door Barolo & More exclusief voor Nederland geïmporteerd en zijn gelukkig voor ons gewoon te bestellen via de website van Barolo & More.

Ook voor de geïnteresseerden onder u een hele mooie kans om van deze pareltjes te kunnen genieten!

Om het helemaal compleet te maken is er zelfs een kortingscode vrijgeven voor bestellingen via de website van Barolo & More.

Kortingscode: PiemonteSOW2017

Zegt het voort!

Wijnreis 2017….Dag 3

Het ontbijt vanochtend was een uitdaging. Omdat we gisteren geen tijd meer hadden om een supermarkt te bezoeken moesten we het met restanten van gisteren doen. Dat betekende een gedeeld broodje, wat kaas en worst, een paar eieren en …. natuurlijk Barolo-wijn! Deze hadden we gisteren tijdens de laatste proeverij meegenomen om ’s avonds nog te proeven maar het late tijdstip en de hoeveelheid wijn (of andersom?) werd zelfs ons iets teveel…. Maar wie kan er nu zeggen dat hij ontbeten heeft met Barolo-wijn? Een Champagne-ontbijt is zo gewoontjes (en voor watjes) vergeleken bij een Barolo-ontbijt! Gelukkig vonden we op weg naar de proeverij van vandaag een klein dorps cafeetje welke net geopend was gezien het feit dat ze de vloer nog aan het dweilen waren. Hier hebben we heerlijke koffie genuttigd en de eigenaresse meteen van al haar croissants afgeholpen.

De wijngaard en proeverij van Podere was nog geen half uurtje rijden maar alle navigatie apparatuur ten spijt bleek het een moeilijk te vinden locatie. Gelukkig vonden we een aardige meneer die ons wel even de weg wilde wijzen door achter hem aan te rijden. Een proeverij om 9:00 uur ’s morgens is geen sinecure, zelfs niet voor doorgewinterde proevers zoals wij (..) maar we sloegen ons er dapper doorheen!

De volgende afspraak die op de agenda stond was een bezoek aan de beroemde Gastronomische Universiteit in Podere. Hier bevond zich een “wijn-bank” waar veel wijnen uit heel Italië zijn opgeslagen voor onderzoek, opslag voor producenten, verkoop en proeverijen. Helaas sloot deze al om 13:00 haar deuren zodat we geen tijd konden verspillen. Het programma liep al wat uit en de terugreis naar Milaan zou toch nog zeker 2 uur in beslag gaan nemen maar met een lege maag reizen gaat met dit gezelschap minder vlotjes….Gelukkig vonden we vrijwel direct een klein restaurantje waar we, geholpen door een klant die het e.e.a. voor ons in het Engels vertaalde, konden uitleggen dat we zeer weinig tijd hadden om te eten. Dit was echter geen probleem dus na zeer korte tijd hadden we inderdaad ons bord pasta al voor ons welke direct gevolgd werd door een bord Vitello Tonato…. Heerlijk!

De autorit naar Milaan is door een groot aantal medepassagiers niet na te vertellen….

Auto’s afgetankt, ingeleverd, daarna met de shuttlebus naar de juiste Terminal, inchecken en naar huis.

Nu, in het vliegtuig, even de tijd om dit te noteren.

Kortom, ik denk weer een geslaagd weekend met prachtig weer en dito wijnen! Met dank aan Michele Usai van Barolo and More, die ons geweldig heeft geholpen om deze trip mogelijk te maken!

Wijnreis 2017….Dag 2

Vanmorgen met een drie man even snel naar het lokale supermarktje voor broodjes, eieren, grapefruitsap (jus d’orange niet kunnen vinden), melk, wat kaas en worst. O ja, en Nutella want de lokale hazelnoten moeten we ook hebben geproefd hebben? Er moet natuurlijk een basis gelegd worden voor het zware werk vandaag!

Op naar het bedrijf van Enrico Rivetto waar wij om 10:00 uur verwacht werden voor de 1e proeverij. Even was er verwarring over ons bezoek maar uiteindelijk een proeverij en rondleiding gehad. Dit bedrijf was duidelijk een stuk commerciëler dan onze vorige en ook de prijzen waren daar naar.

Hierna toch even naar het plaatsje Barolo zelf, je moet daar toch even geweest zijn toch? Inmiddels was het al weer lunchtijd voor de groep begint te muiten moet je daar als reisleiding toch rekening mee houden. Dus bij een plaatselijke bakker een paar pane mista (belegde broodjes) en wat te drinken meegenomen en deze op een idyllische plek op een wijngaard opgegeten. Fantastisch uitzicht over de Barolo-streek, met temperaturen van rond de 24 graden!

De rest van de dag was niet gepland en dus gingen we op zoek naar een spontane proeverij. In het dorp Novello reden we het erf op van het bedrijf Stra waar we zeer vriendelijk door een mevrouw te woord werden gestaan. – Of we gereserveerd hadden want ze had al een proeverij op dat moment en of we over twee uur terug konden komen. Aan onze reactie kon ze merken dat we dat niet zo’n goed idee vonden dus werd er ter plekke geïmproviseerd. We werden aan een tafel (met prachtig uitzicht op o.a. de wijngaarden) gezet, met een achttal wijnen, glazen en water. De dame in kwestie kwam af en toe langs om wat over de wijnen te vertellen en verder werden we aan onze “eigen” proeverij overgelaten. Als laatste werden er 8 nieuwe grote glazen binnengebracht voor de Grande Finale; twee prachtige Barolo’s uit 2012 en 2013. Ondertussen werd er op de wijngaard hard geplukt en de oogst hebben we nog verwerkt zien worden tot in de tank.

Op naar Alba voor het donker zou worden. Omdat de heren gisteren alleen maar op hapjes hadden geleefd werd er besloten om het zelf koken maar te skippen. Een diner met truffelgerechten en goede wijn ter compensatie van het afzien…..

Een bezoek aan een supermarkt is er bij ingeschoten dus het ontbijt van morgenvroeg wordt nog een uitdaging….Ook omdat de eerste proeverij om 9:00uur gepland staat…

De synchronisatie met de foto’s lukt niet echt dus deze moeten thuis maar bekeken worden.

Wijnreis 2017…Dag 1

Vanmorgen vroeg (rond 4:00 uur) werd de start gemaakt van de wijnreis 2017. Na een voorspoedige trip naar Aalsmeer werden de auto’s geparkeerd bij de voormalige studio’s in Aalsmeer.
Vanaf met een busje naar Schiphol. Dit keer keurig op tijd op de luchthaven, (volgens een enkeling veel te vroeg….) en redelijk snel door de douane. Koffie en ontbijtje en daarna aan boord. Nog geen twee uur later landden we in Milaan Malpensa. En toen…..moesten we de huurauto’s nog ophalen……Dat duurde bijna net zo lang als de hele vlucht maar uiteindelijk op pad naar de eerste proeverij.

Aangekomen bij La Montagnetta in Roatto werden we welkom geheten door de eigenaar Domenico Capello. De beste man was erg druk met de oogst en het persen maar maakte toch tijd voor ons. Een rondleiding door het bedrijf en daarna een proeverij van verassend mooie wijnen en een tafel vol met ambachtelijk gemaakt brood en salami’s.

Erg gastvrij onthaal ondanks de drukke agenda van de beste man. Even nog de wijngaard in….Met de Toyota 4×4…en twee geïmproviseerde banken in de laadklep voor 6 man… Een bankje is helaas gesneuveld tijdens de rit….

 

Afscheid genomen van een gepassioneerde wijnmaker met mooie wijnen. Tevens een paar flessen meegenomen voor vanavond….

 

 

 

 

Een halfuurtje rijden naar de volgende proeverij; Wijnmaker Vincenco Bossotti  met zijn dochter Christina. Wederom een zeer gepassioneerd familiebedrijf en ook hier weer een erg gastvrij onthaal met allerlei hapjes. Prachtige omgeving:

Wijnreis 2017…De voorbereiding

Na maanden van puzzelen en berekenen zijn Rob en ondergetekende er uit…dit jaar gaan we naar Piemonte – Italië. Om precies te zijn de Barolo-streek!

Met hulp en advies van Michèle Usai, (verbonden aan Studio Pasta aan de Gijsbrecht van Amstelstraat te Hilversum), hebben we de wijnproeverijen uitgestippeld. Michèle is tevens importeur van wijnen uit Piemonte (www.baroloandmore.nl) wat een enorm voordeel voor ons is! Met hulp van zijn expertise, contacten en aanstekelijk enthousiasme gaan wij het Barolo (and more)-avontuur aan!

To be continued…

Update Website

Na een aantal jaar niet bijgehouden te zijn gaat deze website weer een poging doen wat actueler te worden. Daarbij worden een aantal veranderingen doorgevoerd, te weten:

  • Eenvoudiger inlogprocedure
  • Geen foto-archief meer beschikbaar (iedereen heeft toch zijn eigen foto-archief)
  • Geen toegang meer tot presentaties en bestanden (ook niet na inlog).

Kortom, een vereenvoudigde website…..

To be continued…