Wijnavond 7 oktober 2014; Bag in Box versus Bottle

Tijdens de afgelopen wijnproefavond probeerden we vast te stellen of we verschil konden proeven tussen wijn uit een fles of dezelfde wijn uit een Bag in Box (BiB). Uiteraard zonder te weten welk glas wat bevatte! Tevens was het ook de opdracht om aan te geven in welk glas zich de wijn uit de fles bevond.

Er zat (heel gemeen) 1 wijn tussen die alleen uit het pak afkomstig was  en deze gaf hier en daar toch nog een verschil in punten… maar dat lag waarschijnlijk aan het verschil in glaswerk zullen we maar denken…. Maar het gemiddelde lag met een verschil van 0,3 punten dan wel weer heel dicht bij elkaar.

Grappig is dat we bijna allemaal een wijn hoger waardeerden als we dachten dat deze uit een fles kwam!

Conclusie van deze avond is dat er wel degelijk verschil zit tussen wijn uit een fles of dezelfde wijn uit een BiB. Het blijkt echter lastig om aan te geven wat dat verschil nu maakt dat een wijn als “fleswijn” wordt aangemerkt of juist als BiBwijn. Alle fleswijnen zijn gemiddeld genomen hoger gewaardeerd dan hun BiB-familie. Het zijn vooralsnog geen complexe of hoogstaande wijnen die in een BiB worden gestopt. Ook is de keuze voor BiB wijnen in Nederland erg beperkt, Onze buurlanden zijn daar veel verder mee.

Jan ontpopte zich als de onbetwiste leider; hij wist bijna alle wijnen juist te bestempelen! Ook de dubbele BiB-wijn wees hij feilloos eenzelfde score toe!

quintaBIB

 

Deze BiB wijn, de portugese “Quinta do Espirito Santo 2012” heeft een mooie SOW score behaald van 70,0 punten, en was ook nog eens de goedkoopste van de avond.

 

 

Quinta reserva2010

De uiteindelijke winnaar van deze wijnavond bleek de volwassen broer van deze BiB, nl. de fles “Quinta do Espirito Santo – Reserva 2010” welke een SOW-score wist te behalen van 80,8 punten.

Helaas moeten we voor deze wijnen naar onze zuiderburen. (Delhaize)

De powerpoint presentatie is hier te downloaden en de wijnlijst met scoretabel hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *