Wijnreis 2015 – dag 3

Zondag 21:00 uur…
Zojuist ons diner genuttigd in het KLM-restaurant op 11.000 meter hoogte. Op de terugweg dus.
Nadat we weer een uitgebreid ontbeten hadden en het appartement hadden schoongemaakt zijn we richting het dorpje Corral de Almaguer gereden. Zo’n 90 km vanaf ons appartement. De lucht was al aan het betrekken en geheel volgens de weersverwachting begon het onderweg te regenen. In ieder geval hadden we al twee prachtige dagen gehad!
De afslag naar de wijngaard van Pinuaga was lastig te vinden, en voor het weggetje naar de Bodega zou een 4-wheeldrive niet hebben misstaan. “Gelukkig waren het huurauto’s”,  was al snel de reactie…..
Opvallend was het verschil in landschap op het moment dat je even van de doorgaande weg was verwijderd. Een enigszins saai en dor landschap veranderde langzaam in een landschap met lage druivenstruiken, eikenbomen en olijfbomen, patrijzen en wegschietende konijnen.
Aangekomen op het terrein van Bodegas y Viñedos Pinuaga werden we welkom geheten door Esther Pinuaga en haar man.
Als eerste werden we meegenomen naar de wijngaarden. Met twee auto’s, 1x 4wheeldrive van de Pinuaga’s en 1 huurauto gingen we de uitdaging van de kleiweggetjes met gaten, stenen aan. Omdat het nog steeds een beetje aan het miezeren was waren deze kleiweggetjes behoorlijk glad geworden.
Onderweg werden we gewezen op de verschillende wijngaarden en de druivensoorten van deze bodega. De meeste stokken waren al zo’n 30 tot 50 jaar oud. De snoeimethode  was ook hier bijzonder en typisch voor dit gebied: erg laag bij de grond.
Eenmaal terug op de wijngaard kregen we een rondleiding door de wijnkelders. Een deel van de oogst werd verkocht (vooral de Airén) en deze bijkt veel naar Duitsland te worden geëxporteerd voor de productie van “sparkling wines”…..
Van de rode druivensoorten, Tempranillo en verrassend genoeg de Merlot worden een vijftal hele mooie wijnen gemaakt.
Van de Tempranillo hebben ze verschillende soorten staan met hun eigen karakteristieke smaak, geur en terroir.
Tijdens de proeverij kwamen deze wijnen ook op tafel en kregen we uitgebreid de gelegenheid deze te beoordelen.
Ondertussen was de zon weer gaan schijnen en konden we de proeverij zelfs op het terras voortzetten!
Bij het arrangement zat ook een lunch inbegrepen……en net zoals gisteren bleek ook hier de fantastische spaanse gastvrijheid. Heerlijke specifieke streekgerechten, van aardappel-taartje tot kaaskroketjes en van lokale schapenkaas tot een nagerecht met kaneel , suiker en nog wat…Heerlijk!
Er werd ook nog een Magnum 2008 geopend, ik hoef niet te vermelden hoe het deze fles verder verging….
Samenvattend; een kleinschalige wijnmakerij met passie en aandacht voor kwaliteit. Mooie wijnen, prachtige locatie, gastvrije en vreselijk aardige mensen.
Wederom een aanrader, en niet alleen de wijnen!
Op naar Madrid.
Omdat ook deze proeverij heel relaxed verlopen was bleek er te weinig tijd te zijn om ook Madrid nog in te gaan. Besloten werd om halverwege Aranjuez aan te doen. Het werd een typisch Japans bezoek; we moeten de foto’s maar even bekijken om te zien waar we nou eigenlijk geweest zijn….
Huurauto’s ingeleverd, ingecheckt, tickets geprint en naar de gate….
Even dit blog schrijven in het vliegtuig en straks posten.
Weer een zeer geslaagde wijnreis, waarvoor dank aan de organisatoren Erik en Jan Willem!

Een gedachte over “Wijnreis 2015 – dag 3

 1. Peter den Uil

  Beste Maarten,

  Bedankt voor het maken van het reisverslag. Het is ontzettend leuk om te lezen wat we allemaal hebben gedaan en beleefd in die paar dagen.
  Omdat we allen druk zijn en ons met veel dingen bezighouden, is het ook volgend jaar weer leuk om terug te lezen. Die ervaring had ik nu met je verslag van Porto.

  Met hartelijke groeten,
  Peter

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *