Wijnreis 2015 – dag 3

Zondag 21:00 uur…
Zojuist ons diner genuttigd in het KLM-restaurant op 11.000 meter hoogte. Op de terugweg dus.
Nadat we weer een uitgebreid ontbeten hadden en het appartement hadden schoongemaakt zijn we richting het dorpje Corral de Almaguer gereden. Zo’n 90 km vanaf ons appartement. De lucht was al aan het betrekken en geheel volgens de weersverwachting begon het onderweg te regenen. In ieder geval hadden we al twee prachtige dagen gehad!
De afslag naar de wijngaard van Pinuaga was lastig te vinden, en voor het weggetje naar de Bodega zou een 4-wheeldrive niet hebben misstaan. “Gelukkig waren het huurauto’s”,  was al snel de reactie…..
Opvallend was het verschil in landschap op het moment dat je even van de doorgaande weg was verwijderd. Een enigszins saai en dor landschap veranderde langzaam in een landschap met lage druivenstruiken, eikenbomen en olijfbomen, patrijzen en wegschietende konijnen.
Aangekomen op het terrein van Bodegas y Viñedos Pinuaga werden we welkom geheten door Esther Pinuaga en haar man.
Als eerste werden we meegenomen naar de wijngaarden. Met twee auto’s, 1x 4wheeldrive van de Pinuaga’s en 1 huurauto gingen we de uitdaging van de kleiweggetjes met gaten, stenen aan. Omdat het nog steeds een beetje aan het miezeren was waren deze kleiweggetjes behoorlijk glad geworden.
Onderweg werden we gewezen op de verschillende wijngaarden en de druivensoorten van deze bodega. De meeste stokken waren al zo’n 30 tot 50 jaar oud. De snoeimethode  was ook hier bijzonder en typisch voor dit gebied: erg laag bij de grond.
Eenmaal terug op de wijngaard kregen we een rondleiding door de wijnkelders. Een deel van de oogst werd verkocht (vooral de Airén) en deze bijkt veel naar Duitsland te worden geëxporteerd voor de productie van “sparkling wines”…..
Van de rode druivensoorten, Tempranillo en verrassend genoeg de Merlot worden een vijftal hele mooie wijnen gemaakt.
Van de Tempranillo hebben ze verschillende soorten staan met hun eigen karakteristieke smaak, geur en terroir.
Tijdens de proeverij kwamen deze wijnen ook op tafel en kregen we uitgebreid de gelegenheid deze te beoordelen.
Ondertussen was de zon weer gaan schijnen en konden we de proeverij zelfs op het terras voortzetten!
Bij het arrangement zat ook een lunch inbegrepen……en net zoals gisteren bleek ook hier de fantastische spaanse gastvrijheid. Heerlijke specifieke streekgerechten, van aardappel-taartje tot kaaskroketjes en van lokale schapenkaas tot een nagerecht met kaneel , suiker en nog wat…Heerlijk!
Er werd ook nog een Magnum 2008 geopend, ik hoef niet te vermelden hoe het deze fles verder verging….
Samenvattend; een kleinschalige wijnmakerij met passie en aandacht voor kwaliteit. Mooie wijnen, prachtige locatie, gastvrije en vreselijk aardige mensen.
Wederom een aanrader, en niet alleen de wijnen!
Op naar Madrid.
Omdat ook deze proeverij heel relaxed verlopen was bleek er te weinig tijd te zijn om ook Madrid nog in te gaan. Besloten werd om halverwege Aranjuez aan te doen. Het werd een typisch Japans bezoek; we moeten de foto’s maar even bekijken om te zien waar we nou eigenlijk geweest zijn….
Huurauto’s ingeleverd, ingecheckt, tickets geprint en naar de gate….
Even dit blog schrijven in het vliegtuig en straks posten.
Weer een zeer geslaagde wijnreis, waarvoor dank aan de organisatoren Erik en Jan Willem!

Wijnreis 2015 – dag 2

9:00 ontbijt.
Erik en Jan Willem waren al vroeg op pad geweest om, na wat omzwervingen, bij een bakkertje vers brood te kopen.
Op tijd aan het ontbijt verschijnen blijkt toch altijd wel voor 1 of 2 personen een probleem. In dit geval hadden de kamergenoten een goed excuus; de netspanning in hun kamer zou zijn uitgevallen waardoor de wekker niet was afgegaan. Overmacht dus…..

Om 10:00 vertrokken naar het dorpje Calbañas de Yepes, ongeveer een uurtje rijden.
Helaas liet de gezondheid van een van ons het afweten en moesten we de patiënt met pijn in ons hart achterlaten.

Het landschap zou zich prima kunnen lenen voor een of andere western. Een grote, overwegend droge vlakte met olijfbomen, dat wel.
Later zou blijken dat de schijnbare vlakte toch ook diepe dalen kan bevatten.
Aangekomen bij onze eerste, en zo als later zou blijken ook onze laatste proeverij wachtte ons een gastvrij welkom.
Op sleeptouw genomen door Alexandra, een van de drie vinologen en partner van het wijndomein Mas Que Vinos, werden we rondgeleid door de wijnmakerij. Er was zelfs nog geoogst welke ook meteen verwerkt werd.
We hebben hier in de wijnkelder direct uit de stalen vaten de “wijn in wording” kunnen proeven. Nog erg veel restsuikers waardoor het ook makkelijk wegdrinkt, maar al wel een alcoholpercentage van zo’n 12 à 13 procent!
Alexandra bleek een zeer gepassioneerd vertelster en vakvrouw en met veel kennis van zaken wist ze deze groep van 8 eigenwijze mannen onafgebroken te boeien.
De proeverij zelf was een zeer aangename kennismaking van de wijnen van dit domein. Een met zeer veel kennis en toewijding gemaakte reeks van wijnen!
Of we plannen hadden om te lunchen? Nee eigenlijk nog niet.
Dus werden we uitgenodigd om een hapje Paella mee te eten….
Ter plekke bereid en zeer smakelijk, zeker onder begeleiding van de restanten van de wijnproeverij….
Na afloop van deze gezellige, gastvrije lunch reden we acher Alexandra aan naar de rand van de hoogvlakte waar we in het dal de wijngaarden van dit domein zagen liggen.
Nog even naar het dorpje Dos Barrios, waar een oud familie pandje stond met oude, enorme amforen uit 1851. Destijds volop in gebruik voor witte wijnen.
Kortom, een fantastische proeverij van zo’n 5 uur! Voor een tweede proeverij hadden we eigenlijk geen tijd meer.
Terug naar onze patiënt. Gelukkig al weer wat opgeknapt zodat we met het voltallige SOW naar Toledo afzakten om op zoek te gaan naar een eetgelegenheid. De ene helft nog even wat cultuur snuiven (de andere helft vanaf deed dit vanaf een terrasje…)
De dag afgesloten met 4x dagmenu en 4x mixed grill…..
Terug in het appartement hebben we de ingekochte wijnen nog even aan de patient laten proeven…..Kon hij toch nog een indruk krijgen van de kwaliteit van dit domein.
Kortom, wederom een zeer geslaagde dag!

Het posten van foto’s wil helaas niet lukken.

Wijnreis 2015 – dag 1

Vanmorgen 4:45 uur:
Verzamelen bij Jan Willem, wel vroeg maar de koffie van Hanneke deed wonderen!
Nadat we door Hanneke en Els op Schiphol afgezet waren (waarvoor dank!) zijn we zonder vertraging vertrokken naar Madrid, waar we om 10:30 weer voet aan de grond konden zetten.
Toen werd het spannend…..
Zouden we het record “huurauto ophalen” gaan verbreken welke we vorig jaar in Porto hadden gevestigd?
Het lag in ieder geval niet aan de wachtrij; er waren maar twee wachtenden voor ons….
Nadat eindelijk alle gegevens van de chauffeurs in viervoud handmatig waren ingevuld bleek er maar 1 auto beschikbaar te zijn…..
Lang verhaal, maar uiteindelijk na anderhalf uur konden we onze reis voortzetten.
Het record uit Porto blijft dus voorlopig nog staan!
Onderweg nog even wat boodschappen doen voor de lunch en voor het avondeten.
De eerste proeverij was georganiseerd bij het mega wijnhuis Osborne in Malpica De Tajo, ongeveer 130 km vanaf Madrid.
Na een commercieel filmpje werden we met een treintje (!) naar de wijnmakerij gebracht waar we informatie kregen over dit enorme bedrijf.
De productie loopt van rose tot sherry, van wijn tot whiskey, port en zelfs energie-drinks worden door dit bedrijf geproduceerd. Mega productiebedrijf.
Daarna zijn we doorgereden naar Toledo. Eerst naar het appartement om de boodschappen in de koelkast te zetten en daarna nog naar het stadje Toledo zelf.
We hebben de omgeving van Toledo vanaf verschillende invalshoeken bekeken maar dit niet geheel volgens de planning. Oorzaak waren de ononverzichtelijk rotondes rond de stad. Deze hebben we minstens vier keer genomen…..

Toledo, Een stadje dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Prachtige oude stijlen en gebouwen, mooi uitzicht, leuke terrasjes! Echte aanrader.
Op een gezellig terrasje op een binnenplein genoten van een lekker glas…..bier!

Het avondeten werd verzorgd door Erik en Jan Willem. Dit niet geheel zonder hindernissen want van de drie inductiekookplaten bleek er maar een te werken…
Toch heerlijk buiten genoten van een rijk gevulde pasta en salade plus de ingekochte wijnen van vanmiddag.
Op het moment van schrijven zijn een aantal aangewezen vrijwilligers bezig met de afwas……Ook de vaatwasser blijkt namelijk defect….
Inmiddels is het wat frisser geworden maar we zitten toch nog maar mooi buiten met een wijntje.
Morgen weer een dag!

Wijnreis 2015!

Na een hele lange periode van stilte nu even een kleine update.

De reisleiding 2015 (Erik en Jan Willem) heeft het voor elkaar gekregen om ons dit jaar te verrassen met een wijnreis naar Spanje! Om precies te zijn: Madrid en Toledo.

Het ligt in de bedoeling om hiervan een korte blog bij te houden maar of dat gaat lukken zal de komende dagen moeten blijken

We hebben er in ieder geval erg veel zin in!

Wijnreis 2014 – Portugal – dag 1

Dag 1
Het was een korte nacht, maar na een voorspoedige vlucht stonden we om 8.30 uur locale tijd op vliegveld Porto. Het was ineens weer zomer! De huurauto’s opgehaald (Zuid-Europese efficiency) en op weg naar Ponte de Lima.
Op de Adage Ponte de Lima werden we zeer vriendelijk ontvangen. Adage Ponte de Lima is een 50 jaar oude coöperatie die na het bekende beleid van kwantiteit boven kwaliteit zo’n 8 jaar geleden het roer heeft omgegooid. Strikte sturing op kwaliteit en scholing/ondersteuning van de aangesloten leden in het verbeteren van hun product. Dit betaalt zich duidelijk terug. We waren onder de indruk van de kwaliteit van de wijnen. Adega de Ponte de Lima levert voornamelijk aan de binnenlandse markt, maar zoekt ook de mogelijk van export. helaas wordt er (nog) niet naar Nederland geëxporteerd. Een rondleiding door de coöperatie en een proeverij met heerlijke lunch waren de afsluiting van dit geslaagde bezoek.
Ons tweede bezoek was aan Casa de Oleiros in Travanca – Amarante. Niet eenvoudig te vinden, maar uiteindelijk werden we rond half vijf met open armen door de eigenaresse Manuela Camizao ontvangen. Wat een idylle! Casa de Oleiros is een familibedrijf opgezet door de vader van Manuel. De wijn wordt met liefde op deels traditionele wijze bereid. Zo worden de druiven voor de witte wijn machinaal geperst. De rode wijn wordt nog traditioneel met de voeten geplet. Ook Casa deOlieiros levert voornamelijk aan de locale markt, maar er wordt ook geëxporteerd, tot aan Rusland toe. Echter ook weer niet naar Nederland. Een proeverij met heerlijke eigengemaakte locale lekkernijen sloten we de avond af.
Ons appartement in Peso da Regua heeft een balkon met uitzicht op de Duoro. Met een wijntje en een sigaartje deze mooie dag afgesloten.